Cos cumparaturi

[ ... ] produs/e
Finalizeaza comanda
fitofarmacie
Cosul este gol.

Cultura de spanac

 Denumire stiintifica: Spinacia oleracea
 Familia: Amaranthaceae


Spanacul este cultivat pentru frunze, care se pot consuma in stare proaspata sau deshidratate, fierte sau oparite, pregatit sub forma de diferite mancaruri.

Spanacul prezinta o importanta deosebita in alimentatia omului deoarece contine: hidrati de carbon, proteine, substanta uscata, carotene, vitamina C, calciu, potasiu, fier etc.
Datorita perioadei scurte de vegetatie si rezistentei la temperaturi scazute, spanacul apare pe piata primavara devreme, iar toamna se recolteaza pana la caderea zapezii.
Spanacul este o planta anuala cu perioada scurta de vegetatie, rezistenta la temperaturi scazute.Temperatura optima de crestere este intre 15-17 grade Celsius iar semintele germineaza la 2-3 grade Celsius.
Daca spanacul este semanat din toamna, cu 3-4 frunze formate pana la venirea frigului, suporta temperature de -8..-10 grade Celsius.Temperaturile ridicate de peste 25 grade Celsius influenteaza negativ cresterea plantelor, acestea au frunze mai mici,fibroase si emit repede tulpini florale.
Lumina este un factor important in cultura spanacului, deoarece majoritatea soiurilor in conditii de zi lunga emit repede tulpini florale, inainte de formarea normala a rozetei de frunze.Productii bune de spanac se obtin primavata si toamna deoarece in acesta perioada ziua este mai scurta si temperatura aerului mai scazuta.
Spanacul are pretentii ridicate la umiditate, de aceea in conditii de seceta formeaza o rozeta mica, da productii scazute si de calitate inferioara.In cazul in care lipsa de umiditate este insotita si de temperaturi ridicate, plantele emit repede tulpini florale.
Pentru asigurarea umiditatii in sol este indicat folosirea irigarii si mentinerea umiditatii in sol la 75 % din intervalul umiditatii active la adancimea de 20-25 cm. In cazul in care se seamana vara (pentru consum de toamna), inainte de semanat se face se face o irigare de aprovizionare cu 300-350 m3 de apa la hectar.
Spanacul are pretentii ridicate fata de sol, prefera solurile cu textura mijlocie, permeabila, bogate in humus cu pH intre 6,5-7,5 si afanate.
Soiurile si hibrizii de spanac sunt impartite in: timpurii cu perioada de vegetatie de 35-40 de zile, semitimpurii, cu perioade de vegetatie de 40-50 de zile, tarzii, cu perioada de vegetatie de 50-55 de zile.

Tehnologia cultivarii spanacului in camp

Spanacul se cultiva in culturi succesive, inainte sau dupa o cultura de baza.Premergatoare bune pentru spanac sunt plantele legumicole, care lasa terenul curat de burueni si se fertilizeaza cu cantitati mari de ingrasaminte organice si minerale (mazare,castraveti, tomate, fasole).
Pregatirea terenului pentru cultura de spanac se face ca si in cazul culturii de salata.
Epoca de semanat variaza in functie de destinatia culturii, pentru consumul de primavera devreme semanatul se realizeaza intre 1-20 septembrie la o adancime de 3-4 cm, iar norma de samanta este de 18-20 kg/ha.Pentru consumul din a doua jumatate a primaverii semanatul se realizeaza intre 1-30 martie la o adancime de 2-3 cm, iar norma de samanta este de 15-20 kg/ha.Pentru consumul de toamna semanatul se realizeaza intre 15 iulie-10 august la o adancime de 2-3 cm, si norma de samanta utilizata este de 15-20 kg pe hectar.
In cazul in care se seamana toamna, pentru consum de primavara devreme, pana la venirea inghetului plantele trebuie sa formeze o rozeta de 4-5 frunze.
Pentru a obtine spanac proaspat o perioada de timp cat mai indelungata se seamana esalonat, din doua in doua saptamani, in toate perioadele mentionate.
Pentru recoltarea manuala se seaman ca si la salata, iar pentru recoltarea mecanizata, insamantarea se executa pe sol nemodelat in benzi de 5 randuri cu o distanta de 25 cm intre ele, iar intre benzi distanta este de 50 cm.
Lucrarile de intretinere se aplica diferentiat in functie de perioada de infiintare a culturii. In zonele secetoase se aplica 1-2 udari in perioada de vegetatie.
Recoltarea spanacului se realizeaza cand rozeta de frunze a ajuns la marimea normala specifica soiului cultivat.
La culturile de primavara recoltarea se realizeaza din aprilie pana in prima jumatate a lunii iunie, iar la cele de toamna incepand din a doua decada a lunii octombrie pana la sfarsitul lunii noiembrie.
Pe suprafete mari recoltarea se face mecanizat, iar pe suprafete mici manual, o singura data sau in doua trei reprise.
Spanacul se recolteaza numai pe timp uscat, deoarece pet imp umed plantele se murdaresc si se depreciaza usor.Dupa recoltare frunzele se sorteaza se ambaleaza in lazi sau cosuri si se livreaza imediat pentru consum.

Cultivarea spanacului in solarii si adaposturi joase

Cultura in solarii si adaposturi joase se cultiva in sistemul culturilor succesive, inainte sau dupa cultura de baza cum ar fi: ardei, tomate, vinete, castraveti etc.
In cazul cultivarii spanacului inaintea culturilor de baza, dupa pregatirea solului, se insamanteaza la sfarsitul lunii octombrie, se recolteaza in cursul lunii martie, astfel se creeaza posibilitatea pregarii solului pentru cultura principal.
Pentru consumul de toamna semanatul se realizeaza la sfarsitul lunii august sau prima jumatate a lunii septembrie, recoltarea are loc in perioada octombrie-noiembrie.
Culturile de spanac semanate toamna in solarii sau in camp liber si acoperite primavara foarte devreme sau toamna odata cu venirea frigului, asigura recoltarea spanacului cu 2-3 saptamani mai devreme decat in cazul culturilor din camp,iar toamna se prelungeste recoltarea pana in noiembrie-decembrie.

Autentificare






Informatii utile

daunatoriburuieniboli

PRODUCATORI

furnizori

Suport online

fb2