Cos cumparaturi

[ ... ] produs/e
Finalizeaza comanda
fitofarmacie
Cosul este gol.

Cultura de sfecla rosie

 Denumire stiintifica: Beta vulgaris L.
 Familia: ChenopodiaceaeRadacinile de sfecla contin: protide, glucide, acizi organici, vitamine (PP, C, B1, B2), saruri minerale (K, P, Fe, Ca). Culoarea rosie este data de betanina, care se poate utiliza drept colorant natural in industria alimentara.

Particularităţi botanice şi biologice

Sfecla roşie este o plantă ierboasă ce îşi desfăşoară ciclul de viaţă într-un interval de doi ani (plantă bienală). În primul an se formează frunzele dispuse în rozetă şi rădăcina îngroşată, iar în cel de-al doilea, tulpina floriferă.
Frunzele sunt mari, lung peţiolate, ovate, cordate (în formă de inimă), cu suprafaţa ondulată, cu marginea întreagă,  uşor neregulată. Nervurile şi peţiolul sunt de culoare roşie. Frunzele se formează de pe colet şi sunt grupate într-o rozetă bine dezvoltată.
Rădăcina, la început este pivotantă, cărnoasă, după care începe să se îngroaşe, devenind globuloasă sau conică. Culoarea rădăcinii este roşie-închisă sau roşie-violacee de diferite nuanţe datorită concentraţiei unui antocian. Mai rar se întâlnesc şi soiuri de culoare galbenă. Radacina sfeclei poate avea diferite forme: sferica, sferic-turtita spre conic alungit. La soiurile cu radacina turtita, aceasta creste mai mult deasupra nivelului solului, in timp ce radacinile alungite sunt mai mult ingropate in sol, cu urmari asupra unor dificultati de recoltare.Culoarea radacinilor este rosie-violacee de diferite nuante, in functie de soi si nivelul temperaturilor. In sectiune transversala radacinile prezinta cercuri concentrice rosii, ce alterneaza cu altele mai deschise la culoare. Cu cat numarul cercurilor mai deschise la culoare este mai mic cu atat calitatea sfeclei este mai mare.
Florile sunt mici, de culoare roşie–verzuie, hermafrodite, organizate pe tipul cinci, grupate pe un ax mic, formând un glomerul, mai multe glomerule formează un panicul lung. Polenizarea este alogamă, anemofilă, uneori şi entomofilă.
Fructele (impropriu considerate seminţe) sunt nucule de culoare maron-cenuşie, concrescute, constituind aşa-numitele glomerule. Fiecare glomerul conţine 3-5 seminţe.
Sfecla rosie este pretentioasa fata de caldura, germineaza la 7-8 grade Celsius, iar temperatura optima este de 15 -20 de grade Celsius. In faza depunerii substantelor de rezerva necesita 20-23 grade Celsius. Planta suporta temperatura de -5..-8 grade Celsius, dar radacina tuberizatanu rezista sub 0 grade Celsius, datorita acestui fapt recoltarea se face inaintea venirii inghetului. Temperaturile mai mari de 30 grade Celsius scad calitatea si cantitatea poductiei, sub 5 grade Celsius in perioada rasaririi determina vernalizarea si aparitia tulpinilor florifere in primul an.
Sfecla rosie este o planta de zi lunga, pentru formarea radacinilor necesita cel putin 10 ore de lumina pe zi.
Fata de umiditate pretentiile sfeclei sunt moderate 60-70 % din capacitatea de camp, cantitati mai mari de apa sunt necesare in perioada germinarii semintelor, in primele faze de vegetatie si la ingrosarea radacinilor (iulie-august).
Execesul de umiditate este daunator in toatele fazele de vegetatie deoarece sporeste sensibilitatea plantelor la boli.
Sfecla rosie prefera solurile cu textura mijlocie bogate in humus si potasiu (element ce conditioneaza intensitatea culorii), fara exces de umiditate, cu pH de 6-7.
Fertilizarea sfeclei rosii se poate face cu gunoi de grajd bine descompus in anul de cultura. Pe solurile usoare se poate administra gunoi de grajd bine descompus si incorporate adanc. Se mai pot administra ingrasaminte chimice minerale cu azot, fosfor, potasiu, magneziu, bor pentru a influenta favorabil cultura.
Se disting trei tipuri de culturi: timpurii de 70-80 de zile, semitimpurii de 80-90 de zile si semitarzii de 90-100 de zile.

Tehnologia culturii sfeclei rosii

Sfecla rosie se infiinteaza prin semanat direct in camp, premergatoare bune fiind: tomatele ardeii, varza, castravetii, vinetele ptr cultura de primavara, ceapa mazare verde etc.


Cultura timpurie a sfeclei rosii

Cultura timpurie este destinata obtinerii radacinilor pentru consum in timpul verii.
Pregatirea terenului se incepe din toamna, cu fertilizarea terenului cu ingrasaminte minerale cu fosfor si potasiu, iar primavara se administreaza cele cu azot.
Semanatul se face la inceputul lunii aprilie cand in sol sunt temperature de 8-10 grade Celsius, la adancimea de 3-4 cm. Semanatul pe teren modelat se face mecanizat, se seamana trei randuri pe brazda echidistant la 37 cm. Pe teren nemodelat se seamana manual, in randuri la distanta de 35-40 cm, norma de samanta utilizata este de 12-14 kg samanta poligerma si 7 kg samanta monogerma la hectar.
Lucrarile de intretinere consta din: prasit mecanic de 3-4 ori si manual de 2-3 ori, raritul la 15-20 cm intre plante pe rand, irigarea de 3-5 ori cu norme de 400-500 m3 de apa la hectar, 2 fertilizari fazialecu cantitati mai mari de azot si fosfor.
Pentru a mentine cultura libera de burueni se recomanda folosirea erbicidelor. Acestea se pot folosi inainte de semanat cu incorporare in sol la 3-4 cm sau in timpul perioadei de vegetatie. Inainte de semanat se poate utiliza Dual Gold 900 EC, care combate burueni monocotiledonate anuale si unele dicotiledonate, se utilizeaza prin incorporare in sol la 3-4 cm (preemergent) in cantitate de 1,2-1,5 l/ha.
Erbicide care se pot utiliza postemergent sunt:
Agil 100 EC se utilizeaza prin stropiri la inceputul fazei de impaiere a butuienilor in cantitate de 0,6-0,8 l/ha impotriva buruenilor monocotiledonate anuale.
Fusilade Forte 150 EC combate gramineele (monocotiledonatele) anuale si perene, se utilizeaza in cantitate de 1,0-1,3 l/ha.
Leopard 5 EC combate buruieni monocotiledonate anuale (pana la stadiul de infratire) in cantitate de 0,7 l/ha, iar buruenile monocotiledonate perene (pana la 20 cm inaltime) in cantitate de1,5 l/ha.
Pantera 40 EC combate burueni monocotiledonate anuale in cantitate de 0,75 l/ha, iar monocotiledonatele perene in cantitate de 1,5 l/ha.
Kerb 50 W se aplica in stadiul de 6-8 frunze, la aparitia primelor semne de infestare cu cuscuta, cantitatea de erbicid folosit este de 4,0 l/ha iar volumul de apa utilizat este 500-600 l/ha solutie.
Recoltarea se face esalonat incepand din luna iulie, manual prin smulgerea radacinilor cand au 3,0-3,5 cm la colet.


Cultura de toamna a sfeclei rosii

Cultura de toamna este destinata radacinilor pentru pastrare si consum in timpul iernii.
Semanatul are loc in luna iunie dupa aceleasi scheme ca la cultura timpurie, lucrarile de ingrijire sunt aceleasi doar ca numarul udarilor se mareste la 4-6.
Recoltarea se face integral, manual sau mecanic, prin dislocarea si smulgerea radacinilor, la sfarsitul lunii octombrie-noiembrie inainte de inghet. Radacinile se curata de frunze si pamant, se lasa pe teren in gramezi 2-3 zile pentru a se zvanta, se sorteaza si se ambaleaza in lazi.

Autentificare


Informatii utile

daunatoriburuieniboli

Suport online

fb2