Cos cumparaturi

[ ... ] produs/e
Finalizeaza comanda
fitofarmacie
Cosul este gol.

Cultura de patrunjel radacina

 Denumire stiintifica: Petroselinum crispum
 Familia: Asteracea

 

Radacinile contin vitamine (C, A, B1 ,B2), saruri minerale (Ca, Fe, Mg), lipide, protide, glucide si substante volatile care ii dau o aroma specifica.
Patrunjelul se poate utiliza ca planta medicinala ca tonic digestive, in tratarea bolilor de rinichi, de inima, de ficat, a anemmilor etc.
In tara noastra se cultiva un singur soi de patrunjel tardiv, cu o perioada de vegetatie de 145-150 de zile, acestea sunt destinate consumului in timpul verii si pastrarii acestora peste iarna.
Cultura de patrunjel se infiinteaza in camp, si este foarte asemanatoare cu cea a culturii timpurii de morcov, cu anumite particularitati.
Pentru eliminarea buruenilor se pot utiliza tratamente cu erbicide cum ar fi: Dual Gold 960 EC in cantitate de 0,8-1,0 l/ha impotriva buruenilor monocotiledonate si dicotiledonate anuale, Stomp 330 EC in cantitate de 5,0 l/ha impotriva buruenilor monocotiledonate si unele dicotiledonate anuale. Aceste erbicide se folosesc preemergent prin incorporare in sol, si au efect numai in prezenta apei (a precipitatiilor).
Semanatul are loc din toamna sau primavara, dar ceva mai devreme decat la morcov. Se fac brazde de 104 cm sau in teren nemodelat, in benzi la adancimea de 1,5-2,0 cm. Pe suprafete mici se seamana manual in benzi de cate 4 randuri, la distante de 50 cm intre benzi si 25 cm intre randuri. Norma de samanta utilizata la hectar este de 4,5-5,0 kg.
Semintele de patrunjel germineaza greu, 25-30 de zile, este recomandat ca inainte de semanat sa fie umectate timp de 24 ore in apa calda de 30-35 grade Celsius, astfel se poate reduce timpul de rasarire la jumatate.
Lucrarile de ingrijire consta in: raritul plantelor, prima data se face in faza de 3-4 frunze in rozeta la distanta de 4-6 cm, iar la al doilea rarit plantele se lasa la distante de 8-10 cm.
Irigarea se face numai in verile secetoase si mai ales in a doua parte a perioadei de vegetatie.
In timpul verii consumul in stare proaspata a radacinii poate sa inceapa cand radacinile au diametru de circa 1,5 cm la colet.
Recoltarea se realizeaza prin smulgere, se curata radacinile de pamant se leaga in legaturi si se valorifica impreuna cu frunzele.
Pentru pastrarea in timpul iernii, frunzele sunt cosite, se pot valorifica in legaturi sau snopi, iar recoltarea radacinilor se poate face semimecanizat, mecanizat sau manual.
Radacinile sunt sortate, cele necorespunzatoare pentru pastrare se folosesc pentru fortat in rasadnite, pentru obtinerea de frunze proaspete in timpul iernii.
Depozitarea si pastrarea radacinilor pentru consumul in timpul iernii se realizeaza in aceleasi spatii si conditii ca si la morcov.

Cultura fortata si protejata a patrunjelului

Se poate realiza in doua moduri: prin semanat direct sau prin plantarea radacinilor.


Cultura prin semanat direct

Pentru infiintarea culturii epoca optima de semanat pentru obtinerea frunzelor este prima decada a lunii august.Distanta de semanat este de 15-20 cm utilizand o norma de samanta de 2-3 g/m2, 20-30 kg pe hectar.
Pregatirea spatiilor consta in: afanarea si maruntirea solului, in rasadnite este necesara introducerea substratului de cultura, sau completarea acestua pana la grosimea de 25-30 cm.
Este recomandat erbicidarea inainte de semanat pentru a nu fi necesare lucrari de combatere a buruenilor. Pentru eliminarea buruenilor se pot utiliza tratamente cu erbicide cum ar fi: Dual Gold 960 EC in cantitate de 0,8-1,0 l/ha impotriva buruenilor monocotiledonate si dicotiledonate anuale, Stomp 330 EC in cantitate de 5,0 l/ha impotriva buruenilor monocotiledonate si unele dicotiledonate anuale. Aceste erbicide se folosesc preemergent prin incorporare in sol,si au efect numai in prezenta apei.
Pentru a asigura in mod egal rasarirea se fac udari cu o cantitate optima de apa, lucrarea se repeta la intervale scurte de timp. Pentru a ajuta plantele in rasarire, se acopera semanatura cu o folie de polietilena, in vederea mentineri umiditatii in stratul superficial. Dupa rasarire plantele se raresc la distanta de circa 5 cm.
Mentinerea culturii curata de burueni si afanarea superficiala a solului se face prin prasile usoare, intre randurile de plante.
Irigarea culturii se face ori de cate ori este necesar, pentru a mentine nivelul de apa cat mai constant.
In vederea obtinerii de productii mai mari se fac 3-4 fertilizari faziale cu 100-150 kg/ha azotat de amoniu, si 2-3 fertilizari cu 75-105 kg/ha sulfat de potasiu.
Cultura patrunjelului se poate asocia cu o cultura de baza, in acest caz pregatirea terenului si lucrarile aferente se fac predominant pentru cultura de baza.
Bolile si daunatorii care pot aparea sunt aceleasi, descrise la cultura in camp liber.


Cultura prin radacini

Cultura este infiintata folosind fie radacini cazute la sortarea celor destinate consumului, fie radacini normale produse special pentru fortare. Sunt utilizate radacini cu diametru de 6-8 mm si cu o lungime de 15-20 cm.
Plantarea se face in luna septembrie-octombrie, distanta intre randuri este de 15-20 cm si 5-6 cm intre radacini pe rand. Plantarea se face direct in solul solarului sau a serei, sau in substrat cu textura usoara. Radacinile se ingroapa pana la nivelul superior al coletului. Norma de radacini este de 5-6 kg/m2.
Lucrarile de ingrijire care trebuie aplicate culturii sunt: afanarea superficiala a solului printre randuri, irigarea ori de cate ori este nevoie, cu norme moderate de apa, se fac fertilizari faziale cu ingrasaminte pe baza de azot si de potasiu, inainte de prima recoltare si intre recoltari.
Produsele fitofarmaceutice trebuie utilizate cu mare grija deoarece frunzele de patrunjel se consuma de multe ori in stare cruda, de aceea trebuie sa fie lipsite de reziduuri de pesticide.
Pentru a evita apartia bolilor se incearca mentinerea temperaturii intre 10-15 grade Celsius. De asemenea trebuie mentinuta umiditate ridicata si constanta in stratul superficial al solului intre 75-80 % din capacitatea de camp, iar umiditatea relativa a aerului sa fie de 80-85 %, pentru a preveni deshidratarea frunzelor si a atacului de fainare.
Recoltarea frunzelor se face esalonat,mai intai sunt taiate frunzele mari, din exteriorul rozetei, lasandu-se intacte frunzele mici din centrul rozetei.
Culturile semanate in prima decada a lunii august, recoltarea incepe la jumatatea lunii octombrie sau  inceputul lunii noiembrie, si se poate continua pana la sfarsitul lunii decembrie, in sere aceasta perioada se poate prelungi pana in martie.
La culturile infiintate prin plantarea radacinilor, recoltarea are loc dupa 30-45 de zile, recoltarea se poate repeta de cateva ori pana in luna februarie.
Productia la cultura infiintata cu radacini este mai ridicata decat la cea infiintata prin seminte. Frunzele colectate se valorifica cat mai repede pentru a nu pierde din calitate.

Autentificare






Informatii utile

daunatoriburuieniboli

PRODUCATORI

furnizori

Suport online

fb2