Cos cumparaturi

[ ... ] produs/e
Finalizeaza comanda
fitofarmacie
Cosul este gol.

Cultura de fasole

 Denumire stiintifica: Phaseolus vulgaris L.
 Familia: Papilionaceae (Fabaceae)Fasolea este o specie anuală, ierboasă, sub formă de tufă sau volubilă. Se cultivă sub două forme: de câmp şi de grădină. Fasolea de grădină prezintă păstăi comestibile, fără aţe şi strat pergamentos. Fasolea de câmp se foloseşte pentru bobi (seminţele comestibile).
Fasolea prezintă două convarietăţi botanice :
•   convarietatea nanus - cu port pitic, cu creştere determinată sau de tufă (popular numită şi fasolea oloagă).
•   convarietatea communis - cu port înalt, cu creştere nedeterminată sau urcătoare ori de arac.

Particularităţi botanice şi biologice

Tulpina  prezintă perişori aspri, dispuşi răzleţ, este erectă la fasolea oloagă, sau erectă până la înălţimea de 15-20 cm, după care devine volubilă la fasolea urcătoare. La fosolea oloagă, tulpina creşte până la înălţimea de 30-40 cm, şi prezintă multe ramificaţii, conferind plantei un aspect de tufă.
Rădăcina este la început neramificată, puţin dezvoltată, după care la 2-3 săptămâni formează numeroase ramificaţii laterale destul de lungi, dar subţiri. Ramificaţiile radiculare de ordin superior nu se deosebesc prea mult de rădăcina principală, conferind sistemului radicular un aspect fasciculat. Majoritatea rădăcinilor se dezvoltă în primii 25 cm de sol, dar unele rădăcini pot ajunge până la 75-90 cm. Rădăcinile fasolei prezintă nodozităţi în care se dezvoltă bacterii fixatoare de azot Rhizobium phaseoli. Aceste bacterii trăiesc în relaţie de simbioză cu planta.
Frunza. În primele stadii de vegetaţie, fasolea prezintă frunzuliţe cotiledonale ce provin din embrion. După căderea acestora apar frunze primare care sunt simple ovat-cordate, aşezate opus şi, de asemenea, mai apar şi frunzele secundare care sunt compuse, trifoliate, alterne.
Florile de fasole sunt zigomorfe, hermafrodite, tipice familiei Papilionaceae, solitare sau grupate în raceme cu 2-8 flori mai scurte decât frunzele.

Fructul este o păstaie de forme, mărimi şi culori diferite. Ca formă, păstăile se împart, din punct de vedere tehnic, în următoarele grupe: cilindrice şi înguste, late şi turtite sau intermediare (cilindric-uşor turtite, de grosime intermediară). De asemenea pot fi drepte sau mai mult ori mai puţin curbate.
Sămânţa este mare sau foarte mare, corespunzătoare unei mase a o mie de boabe (MMB) variind între 150-750 g. Seminţele pot fi reniforme, sferice, eliptice, cilindrice, sau forme intermediare. Pot fi monocolore sau pestriţe (bicolore) având o gamă largă de culori: albe, galbene, roşii, maronii, negre, cafenii de diferite nuanţe etc. Într-un fruct se găsesc 3-7 seminţe, în funcţie şi de lungimea păstăilor.
Fasolea este o planta pretentioasa fata de caldura, temperatura minima de germinare a semintelor este de 15 grade Celsius, cand rasarirea are loc in 12-14 zile. Temperatura optima este de 20-27 grade Celsius, cand rasarirea are loc in 4-8 zile. In perioada de vegetatie temperatura optima este de 20-25 grade Celsius, temperatura minima de 10-12 grade Celsius iar cea maxima de 30-35 grade Celsius. La valori de sub 10 grade Celsius cresterea inceteaza iar la -0,5 grade plantele pier.
Cerintele fata de lumina sunt moderate, solicitand o intensitate luminoasa ridicata pe toata perioada de vegetatie. Fasolea este o planta de zi scurta, In conditii de zi lunga au loc cresteri vegetative puternice in detrimental fructificarii.
Pretentiile fata de umiditate sunt moderate, cu exceptia perioadei de inflorit si de legare a pastailor, cand umiditatea ridicata paote favoriza procesele de crestere si fructificare. Insuficienta apei in sol incetineste procesul de inflorire, in timp ce insuficienta umiditatii mai ridicate in aer duce la avortarea unui numar mare de flori. Perioadele critice pentru apa sunt la germinarea semintelor, la inflorire si la legarea pastailor.
Cultivarele de fasole urcatoare au cerinte mai ridicate fata de umiditate decat cele pitice.
Cultura de fasole prefera solurile profunde bogate in humus, bine insorite, ferite de curenti reci, cu reactie neutral spre alcalina pH= 6,5-7,5.
Fasolea pastai reactioneaza bine la fertilizarile cu fosfor si potasiu. Pe solurile sarace este recomandat aplicarea ingrasamintelor cu azot in primele faze de vegetatie, la inflorit si in perioada legarii pastailor.

Tehnologia de cultura

Fasolea de gradina se cultiva in camp, in ogor propriu si succesiv si fortat, in sere si solarii.


Cultura fasolei in camp

In ogor propriu se amplaseaza dupa legume fertilizate cu gunoi de grajd, ca ardei, tomate, telina, vinete. In succesiune cultura poate urma dupa salata, ceapa verde, varza timpurie, cartofi timpurii, spanac.
Pregatirea terenului incepe din toamna cand se aplica 75 kg s.a./ha P2O5 si 75 kg s.a./ha K2O, se incorporeaza in sol prin efectuarea unei araturi adanci la 28-32 cm. Primavara odata cu pregatirea patului germinativ se aplica 35-50 kg s.a./ha azot.
Pentru cultura succesiva se executa o aratura superciliala la 12-15 cm, apoi pregatirea patului germinativ se face ca si pentru cultura in ogor propriu.
Erbicidarea culturii se efectueaza pentru combatera buruenilor la culturile efectuate atat pe suprafete mari cat sip e suprafete mici. Fasolea este o planta care lupta destul de slab cu buruienile, este sensibila la imburuienare, indeosebi la inceputul vegetatiei, dar este expusa si la imburuienarea tarzie. O strategie complexa de combatere integrata a buruienilor, se poate efectua prin asocierea masurilor preventive (rotatie, lucrarile solului) cu masurile de combatere.
Se practica o musuroire usoara a randurilor cand plantele sunt in stadiul de 4-6 frunze. Prin musuroire se evita imburuienarea pe rand, contribuie la cresterea rezistentei de cadere si se evita formarea crustei. Prasitul se executa intre randuri dar foarte superficial.
Pe cale chimica combaterea buruenilor se efectueaza prin erbicidari folosind produse specifice cum ar fi: Dual Gold 960 EC se utilizeaza preemergent (in conditii de umiditate), ppi 3-4 cm (in conditii de seceta),se utilizeza 1,0-1,5 l/ha impotriva buruenilor monocotiledonate anuale si unele dicotiledonate.
Butoxone M 40 care se utilizeaza postemergent in cantitate de 2,5-3,0 l/ha impotriva buruenilor dicotiledonate, cand plantele din cultura au 2-3 frunze iar buruenile 1-2 frunze. Se aplica o singura erbicidare cu Butoxone M 40 pe cultura/sezon.
Un alt erbicid care se poate utiliza este Leopard 5 EC. Acesta se utilizeaza postemergent impotriva buruenilor monocotiledonate anuale (Setaria, Echinochloa, Digitaria, Sorgum din seminte), se utilizeaza in cantitate de 1,5 l / ha faza de 3-5 frunze a buruienilor.
Samanta de fasole destinata semanatului trebuie sa posede o puritate fizica de minimum 98%, o facultate germinativa de minimum 75% si sa provina din culturi neinfestate cu boli.
Semanatul se realizeaza cand in sol se ating temperaturi de 14-16 grade Celsius, in perioada 15-20 aprilie in zonele de campie si 20 aprilie-10 mai in zonele colinare. Pentru cultura succesiva, semanatul se face in perioada de 10 iunie- 1 iulie in zonele colinare si 10-20 iulie in zonele de campie.
Cultivarele pitice se seamana in randuri la distante de 40 cm si la 4-5 cm distanta intre plante pe rand, iar cele urcatoare se seamana in cuiburi (2-3 semintela cuib), la 90 cm intre randurile de cuiburi si 40-50 cm intre cuiburi pe rand.
La culturile de fasole pitice desimea ce se realizeaza este de 550-600 mii de plante/ha iar la culturile de fasole urcatoare desimea trebuie sa fie de 20-30 de mii de plante pe hectar.
Adancimea de semanat este de 3-4 cm,cantitatea de samanta utilizata este de 100-140 kg/ha la cultivarele oloage si 60-80 kg/ha la cele urcatoare. Pentru asigurarea rasaririi uniforme, la culturile succesive se recomanda aplicarea unei udari cu o norma de apa de 300 m3 pe hectar.
La fasolea urcatoare se face raritul plantelor pe rand, lasand la cuib cate 2-3 plante. Se aplica fertilizari la inceputul infloririi, se administreaza 25 kg s.a./ha N, 50 kg s.a./ha P2O5 si 30 kg s.a. K2O.
In zonele secetoase se aplica 3-4 udari prin aspersiune, cu norme de 300-400 m3/ha, in perioada de inflorit-legatul pastailor. Udarile se recomanda a se efectua seara sau dimineta pentru a nu provoca arsuri plantelor.
Cultivarele de fasole urcatoare necesita sustinerea plantelor. Pe suprafete mici acestea se aracesc, folosind araci de 2-2,5 m. Pe suprafete mari, plantele se paliseaza pe spalier inalt, format din araci distantati la 4-5 m si o sarma fixata la partea superioara a acestora.
Recoltarea pentru consum curent se face manual, la 2-3 zile, pe masura ce se formeaza pastaile.
Pentru industrializare, recoltarea se face mecanizat cu masina MF-3 sau FZB, dupa 45-65 de zile de la rasarit la cultivarele pitice si 75-85 de zile la cele urcatoare. Recoltarea mecanizata se efectueaza cand 70-80 % din pastaile de pe plante au ajuns la maturitatea tehnica.
Recoltarea se face dimineata sau sera, deoarece pastaile se deshidrateaza usor. Pastrarea pastailor pe o perioada de 12-14 zile se poate face la temperatura de 7-10 grade Celsius si o umiditate relativa a aerului de 85-90 %.

Tehnologia culturii fortate

Se realizeaza prin culturi efectuate in sere si in adaposturi acoperite cu folie de polietilena.


Cultura fasolei de gradina in sere

Se practica mai mult in serele inmultitor, dupa rasaduri, infiintarea culturii se face prin rasad sau prin semanat direct.
Producerea rasadurilor se realizeaza prin semanatul direct in ghivece sau cuburi nutritive a doua seminte, la adancimea de 2 cm. Pentru producerea rasadului necesar plantarii a unui hectar de cultura este necesara cantitatea de 30-40 kg samanta.
Pentru ciclul I semanatul se face in ultima decada a lunii ianuarie, iar pentru ciclul II in ultima decada a lunii august.Se mentine o temperatura de 22-24 grade Celsius in substrat, iar udarile aplicate dupa semanat se fac cu apa calduta de 20-22 grade Celsius.
Dupa rasarire temperatura din sol si aer se mentine la 20-22 grade Celsius ziua si 16-17 grade Celsius noaptea iar umiditatea relativa a aerului se mentine la 70-75 %. Varsta optima a rasadului la plantare este de 18-25 de zile.
Plantarea se realizeaza manual prin plantarea a doua plante intr-un cuib. Rasadurile se planteaza cu bolurile de pamant in rigola, dupa care aceasta se completreaza cu pamant, fara sa se taseze. Dupa plantare se uda prin aspersiune pentru tasarea pamantului in jurul plantelor. Pe o travee se planteaza doua benzi, de cate doua randuri, dupa schema 40+30+180+30+40 cm, iar intre cuiburi pe rand se lasa 25 cm. Desimea realizata trebuie sa fie de 60 de mii de plante pe hectar.
Prin semanat direct schema este aceeasi ca si la plantarea de rasaduri, folosindu-se 30-40 kg de samanta la hectar. Intervalul dintre benzi se poate cultiva cu ardei iute, plantat la distanta de 40 cm fata de randurile de fasolesi la 50 cm pe lungimea randului.
Lucrarile de intretinere consta din: efectuarea de prasile manuale ori de cate ori este nevoie, palisarea plantelor la o saptamana de la plantare, carnitul plantelor cand au 50-60 de cm si la 100 -150 cm, mentinerea de 18-20 grade celsius in sol si in aer pentru favorizarea polenizarii normale a florilor si formarea pastailor, aplicarea de 2-3 udari zilnice prin aspersiune timp de 1-2 minute, combaterea bolilor si daunatorilor specifici.
Recoltarea se face manual, la ciclul I dupa 60-70 de zile de la rasarit, iar la ciclul II dupa 50-60 zile.


Cultura fasolei pastai in solarii si tunele joase

Se practica in cicluri I si ciclul II, avand o tehnologie asemanatoare altor plante legumicole cultivate in aceste spatii.
In ciclul I semanatul se face in perioada 1-5 aprilie cand temperatura solului la adancimea de 5 cm se mentine constanta la 10-12 grade Celsius, iar in ciclul II in perioada 10-25 iulie.
In solar se folosesc soiuri de fasole urcatoare care asigura productii mari si esalonate pe o perioada mai lunga de timp,comparativ cu cele oloage.
Infiintarea culturii se face prin plantare de rasad (in varsta de 25-30 de zile), sau prin semanat direct, in cuiburi, la distante de 70-80 cm intre randuri si 50 cm intre cuiburi pe rand, norma de samanta utilizata este de 25-30 kg pe hectar.
In tunele joase, semanatul se realizeaza pe teren nemodelat folosind cultivare oloage. Distanta intre randuri este de 60 cm, iar intre cuiburi pe rand de 40 cm.Perioada de semanat este intre 1-5 aprilie la ciclul I iar la ciclul II intre 10-25 iulie.
Lucrarile de intretinere sunt asemanatoare culturilor din camp, o atentie deosebita se acorda aerisirii solariilor.
Recoltarea pastailor se realizeaza manual la maturitatea de consum a pastailor.

Autentificare


Informatii utile

daunatoriburuieniboli

Suport online

fb2