Cos cumparaturi

[ ... ] produs/e
Finalizeaza comanda
fitofarmacie
Cosul este gol.

Cultura de ceapa

 Denumire stiintifica: Allium cepa L.
 Familia: Liliaceae


Ceapa contine numeroase elemente nutritive cum ar fi: lipide, saruri minerale, hidrati de carbon, proteine, vitamine (B1, B2), fier, potasiu, si substante volatile cu continut de sulf, numite “fitoncide” care au actiune antibiotica.

Particularităţi botanice şi biologice

Rădăcina este de două feluri. Primul fel de rădăcină apare în momentul germinării, este o rădăcină normală şi trăieşte  până la formarea bulbului. După formarea bulbului apare cel de-al doilea tip de rădăcină, care se numeşte rădăcină adventivă şi este fasciculată, se dezvoltă superficial în sol.
Tulpina. Ceapa prezintă două tipuri de tulpini. În perioada vegetativă, tulpina este subterană şi reprezintă o formaţiune sub formă de disc, plasată la baza bulbului. Tulpina din perioada de reproducere se formează dintr-un mugure din interiorul bulbului. Această tulpină este goală pe interior, cu o  înalţime de 50-100 cm, în formă de fus.
Bulbul este format din tecile frunzelor interne care sunt cărnoase şi de culoare albă, gălbuie sau roşie, şi tecile externe care sunt subţiri, pergamentoase, de culoare cafenie sau roşiatică. Frunzele interne se formează pe tulpina sub formă de disc pe care se formează şi mugurii interni.
Inflorescenţa. La extremitatea tulpinii florifere, în anul al doilea sau al treilea, se formează florile dispuse într-o inflorescenţă globuloasă de tip cimă umbeliformă.
Florile sunt hermafrodite, actinomorfe, trimere şi pentaciclice. Corola, formată din şase tepale, este de culoare albă sau liliachie. Androceul este format din şase stamine concrescute la bază cu perigonul florii. Gineceul este tricarpelor sincarp, cu câte două ovule în fiecare carpelă.
Fructul este o capsulă sferică valvicid-loculicidă ce conţine până la şase seminţe.
Seminţele sunt de formă treidrică sau poliedrică, cu diametrul de 3-4 mm, de culoare neagră, cu tegumentul tare.

Factori de mediu

Temperatura. Ceapa nu are pretenţii deosebite faţă de factorul temperatură. Seminţele încep să germineze la 3-40C, iar geminaţia optimă se realizează la 20-250C şi se desfăşoară într-un interval de 7-8 zile. Temperatura optimă pentru formarea bulbilor este de 20-300C. Plantele tinere rezistă până la temperaturi de minus 6-70C. Reacţia la vernalizare (tratament al plantelor la temperaturi scăzute în urma căruia mugurii se diferenţiază din potenţiali muguri vegetativi în muguri floriferi) este des întâlnită la ceapă. Astfel, dacă arpagicul sau plantele tinere sunt supuse timp de câteva săptămâni unor temperaturi de 4-150C, plantele formează tulpini florale viguroase şi nu se mai dezvoltă bulbul.
Lumina. Ceapa are pretenţii mari faţă de factorul lumină. În condiţii de lumină insuficientă, nu se mai îngroaşă bulbul şi nici nu se mai formează tulpinile florifere.
Apa este un factor determinant pentru reuşita culturii de ceapă. Apa trebuie să fie în cantităţi suficiente în prima etapa de viaţă a cepei, pentru a avea o cultură timpurie. De asemenea, pe perioada formării bulbului, apa determină şi cantitatea producţiei, limitându-se considerabil producţia în lipsa acesteia.
Solul. Cele mai bune soluri pentru cultura de ceapă sunt cele cu textura uşoară (pentru cultura prin sămânţă) sau mijlocie, fertile şi bine structurate. Solurile grele nu sunt indicate pentru cultura prin semănat direct, deoarece se poate instala cu uşurinţă crusta şi plantele formate riscă să fie dezrădăcinate.
Elementele nutritive. Datorită sistemului radicular slab dezvoltat, dar şi a perioadei scurte de vegetaţie, ceapa are nevoie de cantităţi mari de substanţe nutritive, uşor accesibile în zona de creştere a rădăcinilor în sol.
Soiurile si hibrizii de ceapa sunt specializati pe sisteme de cultura si destinatia bulbilor:
•   pentru arpagic este recomandata un soi cu o perioada de vegetatie de 110-130 de zile, acestea sunt destinate pentru pastrare in timpul iernii.
•   pentru cultura prin semanat direct in camp se utilizeaza un soi cu o perioada de vegetatie de 130-150 de zile, acestea sunt destinate consumului proaspat.
•   pentru cultura prin sarad se recomanda a se folosi un soi cu o perioada de vegetatie de 150 de zile.
Cultivarea bulbilor de ceapa se realizeaza in camp. Dupa modul de infiintare se deosebesc trei tipuri de culturi: prin arpagic, prin semanat direct in camp si prin rasad.

Tehnologia de cultivare

Ceapa se pretează la 4 sisteme de cultivare, respectiv :
•   prin semănat direct în câmp  (ceapa ceaclama);
•   prin arpagic;
•   prin răsaduri (ceapa de apă, Kaba);
•   in solar (ceapa verde)


Cultivarea cepei prin arpagic

Cultivarea cepei prin arpagic este foarte utilizata in tara noastra datorita obtinerii de productii mari, de buna calitate si o capacitate mare de pastrare in timpul iernii.
Pentru cultura cepei prin arpagic bune premergatoare sunt culturile fertilizate cu ingrasaminte organice care lasa solul curat de burueni: vinete, tomate timpurii, ardei, varza timpurie, castraveti de vara, dovlecei, cartofi timpurii etc.
La acest sitem de cultura de deosebesc doua etape:
•    producerea arpagicului ca material de plantare
•    cultura pentru producerea bulbilor de consum


Producerea arpagicului

Pentru producerea arpagicului sunt necesare soluri mai putin bogate in humus, dar usoare fara a produce crusta si libere de burueni.
Pregatirea terenului incepe cu incorporarea in aratura a 80 kg/ha P2O5 si 130 kg/ha K2O, iar primavara se aplica 80 kg/ha azotat de amoniu.
Pentru a mentine cultura liber de burueni se pot utiliza urmatoarele erbicide: Dual Gold 960 EC in cantitate de 1,0 l/ha impotriva buruenilor monocotiledonate anuale si unele dicotiledonate. Dual Gold 960 EC se utilizeaza preemergent, cu incorporare in sol, inainte de infiintarea culturii.
Un alt erbicid care se poate utiliza tot preemergent, inainte de semanat este Stomp 330 EC in cantitate de 6 l/ha, impotriva buruenilor monocotiledonate si unele dicotiledonate anuale. La fel ca si Dual Gold 960 EC se incorporeaza in sol.
Semanatul are loc in perioada 10-20 martie, se seamana in randuri de cate 7 pe strat la distanta de 15 cm, si adancimea de 1,5-2,0 cm, iar la capătul stratului se lasă un interval de 5-7 cm. Pe terenurile nemodelate, se pun câte 10 rânduri echidistante, după care se lasă câte un interval de 40-60 cm pentru acces.  Pe rând, distanţa între seminţe va fi de 2-3 cm. Densitatea culturii trebuie să fie de peste 3 milioane plante/ha.  Cantitatea de sămânţă necesară pentru înfiinţarea unui hectar de arpagic este  de 80-100 kg/ha.
In timpul vegetatiei se aplica lucrari de ingrijire cum ar fi: plivitul manual de doua ori, in anii secetosi se aplica 2-3 udari cu norme de 300 m3 de apa, se aplica tratamente fitosanitare, inainte cu 2-3 saptamani se tavalugeste cultura pentru a stopa cresterea frunzelor.
La cultura de ceapa bolile care pot sa apara sunt: putregaiul moale al bulbilor, mana cepei, putregaiul cenusiu.
Recoltarea se realizează la sfârşitul lunii iulie - începutul lunii august. Se execută manual prin smulgere sau se scot cu o săpăligă. Pe suprafeţe mai mari, lucrarea se poate face mecanizat. După ce au fost scoase din sol, plantele se aşază rânduri paralele pe strat şi trebuie să acoperim bulbii cu frunzele plantelor care urmează, pentru a nu expune bulbii la soare şi să îi lăsăm să se usuce bine, uşor, fără a forţa această operaţiune.
Bulbii, după recoltare, se clasează pe 3 calităţi. Cei din calitatea I şi a II-a se folosesc pentru realizarea culturii de ceapă uscată, iar cei de calitatea a III-a se folosesc la înfiinţarea culturilor de ceapă verde (stufat).
După sortare se păstrează în spaţii protejate, cu temperaturi mai mari de 3-180C pentru a preveni vernalizarea.
Producţia Se obţin 6-10 t/ha, din care 5-7 t/ha arpagic de calităţile I şi a II-a.


Cultura pentru obtinerea bulbilor de ceapa pentru consum

Pregatirea terenului se realizeaza in doua etape: una toamna si a doua primavara.
Toamna se realizeaza discuitul pentru desfiintarea culturii anterioare, afanarea solului, nivelarea de intretinere, fertilizarea de baza cu 112 g P2O5/ha, 70 kg K2O/ha substanta activa, efectuarea unei araturi adanci la 28-30 cm.
Primavara se efectueza fertilizarea cu 150-200 g/ha azotat de amoniu, combaterea buruenilor se poate realiza cu Stomp 330 EC in cantitate de 6,0 l/ha, impotriva buruenilor monocotiledonate si unele dicotiledonate anuale, modelarea terenului in straturi inaltate cu latimea la coronament de 104 cm.
Plantarea arpagicului se realizeaza toamna, in perioada 10 septembrie - 1 octombrie, dar nu mai tarziu pentru a putea avea loc inradacinarea. Plantarea de primavera se realizeaza in perioada 10-20 martie.
Este recomandat ca arpagicul sa fie tinut la temperatura de 35-40 grade Celsius pentru a evita formarea tulpinilor florifere.
Plantarea se face in 4 randuri pe stratul inaltat la distant de 28 cm intre randuri si la 3-3,5 cm pe rand, se realizeaza o densitate de 800-850 mii de plante pe hectar.
Adancimea de plantat este de 2-3 cm pe solurile mai compacte si 4-5 cm pe solurile nisipoase sau la plantarile din toamna.
Norma de arpagic la hectar este de 800-1300 kg in functie de marimea arpagicului si densitatea plantelor stabilita pentru un hectar.
In timpul perioadei de vegetatie se fac lucrari de ingrijire cum ar fi: 1-2 prasile manuale pe rand si 3 prasile mecanice intre randuri, fertilizarea se realizeaza prin aplicarea ingrasamintelor, in faza formarii primelor 3-5 frunze si la inceputul ingrosarii bulbului. La un sol mediu aprovizionat, se utilizeaza 150 kg/ha azotat de amoniu si 70 -80 g/ha sare potasica.
In timpul perioadei de vegetatie de aplica 3 udari, folosind norme de udare de 250-300 m3/ha.Irigarea se sisteaza cu 2-3 saptamani inainte de recoltat.
O mare atentie se acorda combaterii bolilor si daunatorilor cum ar fi: mana cepei, putregaiul cenusiu, nematodul bulbilor, gandacul rosu al cepei descrise la producerea arpagicului.
Tratamentele fitosanitare se intrerup cu aproximativ 20 de zile inainte de recoltare.
Recoltarea are loc la sfarsitul lunii iulie pana la jumatatea lunii august prin dislocarea bulbilor.
Inainte de recoltare se face tavalugirea culturii, in vederea uscarii frunzelor si grabirii maturarii bulbilor. Dupa recoltare ceapa se lasa cateva zile pe teren pentru a se usca, apoi bulbii se aduna, se curata de frunze, se sorteaza si se depoziteaza.


Cultura cepei prin semanat direct in camp

Cele mai bune rezultate se obtin in regiunile umede, unde rasarirea este uniforma, dar se obtin rezultate bune si in celelalte zone, daca se insamanteaza toamna sau primavara cat mai tarziu si daca se aleg terenuri mijlocii spre usoare cu posibilitati de irigare, care nu formeaza crusta la suprafata.
In cazul semanatului din toamna este necesar ca plantele din culturile premergatoare sa elibereze terenul cat mai repede, permitand executarea lucrarilor de pregatire a solului.
Daca se seamana toamna se executa aratura de toamna si se grapeaza imediat, se lasa sa se aseze cateva zile pamantul sau se tavalugeste solul.
Cand se seamana primavara, aratura din toamna se lasa negrapata, iar primavara se lucreaza cu cultivatorul sau cu combinatorul.
Cele mai bune rezultate se obtin cand pregatirea terenului se face din toamna.
Cultura se infiinteaza toamna tarziu, in ultima decada a lunii noiembrie, sau primavara devreme intre 1-10 martie.
Se seamana 2 benzi a cate 2 randuri la distante de 20 cm, iar intre benzi se lasa 44 cm. Adancimea de semanat este de 2-3 cm, iar norma de samanta este de circa 8 kg pe hectar.
Primavara timpuriu cand terenul permite deplasarea tractoarelor si agregatelor, se distruge crusta formata pentru a da posibilitatea plantelor sa rasara, fara a fi dezradacinate.
Se mai aplica 3-4 prasile mecanice si cel putin una manuala.
O atentie deosebita se acorda distrugerii buruenilor prin erbicidarea cu diferite produse cum ar fi: Pantera 40 EC se aplica postemergent in cantitate de 1,5 l/ha la 200-300 l apa/ha, actioneaza asupra buruenilor monocotiledonate perene, Fusilade Forte se aplica tot postemergent in cantitate de 0,8 l/ha impotriva buruenilor monocotiledonate anuale si in cantitate de 1,0 l/ha impotriva buruenilor monocotiledonate perene.
Cand plantele au 3-4 frunze, se efectueaza rarirul pe rand, la distant de 3,5-4 cm.
Formarea bulbilor incepe cand plantele au 1-2 frunze de aceea este bine ca in aceasta perioada sa se efectueze 1-2 ferilizari si 6-8 udari cu cantitati mai mari de apa decat la ceapa de arpagic. In vederea maturarii si uscarii tunicilor exterioare, inainte de recoltare cu 3-5 saptamani se sisteaza atat fertilizarea cat si irigarea si este recomandata tavalugirea culturii.
Recoltarea se poate realiza manual cat si mecanizat in prima jumatate a lunii septembrie. Se recolteaza cand bulbii au ajuns la un grad de dezvoltare specific soiului si peste 80 % din plante au rozetele inclinate la pamant.
Daca se intarzie recoltarea, calitatea productiei se poate deprecia, bulbi sunt expusi la incoltire si la atacul bolilor.


Cultura cepei prin rasad

Cultura cepei prin rasad se practicata pe suprafete mai mici, pentru satisfacerea preferintelor pentru consumul cepei de salata.
Acest sistem de cultura are nevoie de o tehnologie mai laborioasa cu consum foarte mare de forta de munca, necesara producerii rasadului.
Modelarea terenului se face in straturi late, cu coronament de 104 cm, sau pe terenurile grele cu coronament ingust de 50 cm.
Producerea rasadului se face pe brazde reci rareori in rasadnite neancalzite. Semanatul are loc la jumatatea lunii martie pana in prima decada a lunii aprilie, distanta de semanat este de 4-5 cm si la 0,5 cm pe rand.
Adancimea de semanat este de 2-3 cm, randurile sunt orientate transversal pe brazde, semintele sunt acoperite cu mranita intr-un strat de circa 1 cm grosime. Mentinerea umiditatii solului la nivelul semintelor favorizeaza rasarirea uniforma.
Pentru a produce rasaduri unei suprafete de 1 hectar este necesar 300-400 m2 de brazde reci. Norma de samanta este de 3,5-4,0 kg pentru un hectar (15-20 g/m2).
Rasadul nu se repica, se ingrijeste prin lucrari obisnuite, in 40-50 de zile rasadul formeaza 3-4 frunze, are o inaltime de 15 cm si o grosime de 3-4 mm, in acest moment rasadurile sunt bune de plantat. Rasadurile sunt sortate cu mare rigurozitate, se fasoneaza scurtandu-se radacinile la 5-6 cm si frunzele la o treime din lungimea lor dupa care se mocirlesc.
Plantarea rasadurilor are loc intre 10-30 mai, cel mai tarziu pana in 10 iunie, plantandu-se manual cu plantarorul de lemn. Pe straturile late se planteaza doua benzi la distanta intre randuri de 6-8 cm iar pe straturile inguste se planteaza doua randuri la 30 cm. Adancimea de plantare trebuie sa fie aceeasi cu adancimea la care rasadurile au stat in locul de producere.
Se aplica 10 -12 udari in total cu norme de 350-400 m3/ha de apa, astfel incat plafonul umiditatii din sol sa nu scada sub 80 %.
Recoltarea are loc in a doua jumatate a lunii septembrie.


Cultura de ceapa fortata in sere

Cultura de ceapa fortata in sere se poate realiza in intervalul decembrie-aprilie fie ca o cultura pura fie ca cultura asociata.


Cultura pura a cepei fortate

Bulbii sub 4 cm sau arpagicul se planteaza in randuri, la distanta mica, de 1-2 cm pe rand si 5-10 cm intre randuri, norma de bulbi fiind de minim 200-250 bucati/m2.
Plantarea se face foarte des, aproape bulb langa bulb, evitandu-se astfel aplecarea frunzelor. Se planteaza manual, adancimea de plantat variaza in functie de marimea bulbilor, astfel ca partea superioara a acestuia sa ramana la nivelul solului.
Pentru a grabi pornirea in vegetatie, inaintea plantarii se poate efectua o prefortare a arpagicului la 18-22 grade Celsius, pana cand acesta emite radacini si prima frunzulita.
Lucrarile de ingrijire consta din: udarea la plantare se realizeaza cu cantitati mari de apa pentru desclansarea cresterii, plivitul buruenilor pe randul de plante, afanarea solului, combaterea bolilor si daunatorilor.
O atentie deosebita trebuie acordata mentinerii temperaturii, ideal sunt temperaturile intre 10-25 grade Celsius, asigurarea umiditatii solului se realizeaza prin udari care trebuie efectuate mai ales in perioada de vegetatie.
Recoltarea se face manual cand frunzele au o lungime de 15-20 cm, iar bulbul este bine diferentiat si are un diametru de 15 mm.In functie de temperatura recoltarea se poate face dupa 25-45 de zile.


Cultura de ceapa asociata

Este practicata pe suprafete mici in sere, ceapa verde fiind asociata cu speciile principale la inceputul ciclului.
In varianta cultura anticipata asociata, se planteaza benzile cu ceapa verde, lasand loc pentru plantarea culturii principale.
Pastrarea bulbilor de ceapa se face in depozite la temperature de 0-1 grade Celsius, umiditate atmosferica de 65-70 % si aerisire buna.
In timpul pastrarii ceapa trebuie ferita de inghet, care ar produce stricarea bulbilor.


Cultura de ceapa in solarii

Cultura se infiinteaza toamna in luna septembrie inceputul lui octombrie. Primavara cat mai devreme (februarie-martie), solarul se acopera cu folie de polietilena, creand un regim termic care grabeste cresterea vegetativa si accentueaza timpurietatea recoltarilor.
Lucrarile de ingrijire sunt aceleasi ca si la cultura din camp, la care se adauda aerisirea solarului, pentru a vita cresterea tempraturiloe peste 18-20 grade Celsius.
Recoltarea incepe la sfarsitul lunii martie inceputul lunii aprilie.
Infiintarea culturii in solar se poate face si prin plantare primavara in asociere cu culturile de baza (varza timpurie, conopida, salata, tomate).
Pentru suprafete mai mici, cultura de ceapa verde plantata din toamna sau primavara poate fi protejata si cu tunele joase.
In sere se pot face culturi pure in intervalul noiembrie-februarie, plantandu-se foarte des chiar bulb langa bulb. Dupa 40-45 de zile de la plantare se poate trece la recoltare, astfel asigurandu-se consumul in timpul iernii.

Autentificare


Informatii utile

daunatoriburuieniboli

Suport online

fb2